Doi ani de la Mitingul Diasporei. Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de redeschidere a dosarului „10 august”

Doi ani de la Mitingul Diasporei. Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de redeschidere a dosarului „10 august”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/08/2020, 16:34
Actualizat: 06/04/2021, 17:25

Curtea de Apel București (CAB) a analizat luni cererea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în cazul violențelor stradale din 10 august 2018, care îi vizează șefii din Jandarmerie.

Curtea de Apel București și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București

„Tip solutie: Declinare de competenţă

Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.08.2020, ora 1530.

Document: Încheiere finală (dezinvestire)    10.08.2020”

Cererea de recuzare a judecatoarei Ruxandra Grecu a fost respinsă
În sala de judecată a Curții de Aple București toți avocații acuzaților, foști șefi ai Jandarmeriei, au cerut recuzarea judecatoarei Ruxandra Grecu, cerere care a fost respinsă, cu toate că judecatoarea este prietenă cu procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a eschis dosarul 10 august, fără ca superiorul său ierarhic să fie informat.
Știre inițială

CAB ar fi trebuit să ia în discuție joia trecută solicitarea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale.

„Stabileşte termen de judecată la data de 10 august, pentru când se citează intimaţii care nu au termen în cunoştinţă”, conform deciziei din 6 august a CAB.

DIICOT a anunțat, în 4 august, redeschiderea dosarului „10 August”, astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmăriți penal. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, infirmă, astfel, în parte, ordonanța de clasare a cazului.

Ordonanța de clasare a dosarului „10 august” a fost infirmată

Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus, în 4 august, admiterea plângerilor formulate de către petenți împotriva ordonanței din data de 26 iunie emisă în dosarul „10 August” și infirmă, în parte, ordonanța.

„Infirmarea în parte a Ordonanței din data de 26.06.2020 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu (…), participaţie improprie la purtare abuzivă (…), participaţie improprie la fals intelectual (…), participaţie improprie la uz de fals (…), complicitate la abuz în serviciu (…) și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, potrivit DIICOT.

De asemenea, infirmarea ordonanței s-a dispus și cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals, respectiv cu privire la clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât și cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

Persoanle vizate de posibila redeschidere a dosarului „10 august”

Prin ordonanța șefei DIICOT s-a dispus, marți, redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de către maiorul Laurențiu Valentin Cazan, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș și colonelul Ionu-Cătălin Sindile a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Aceștia sunt urmăriți penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât și
sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, și uz de fals.

Se menține soluția de clasare dispusă în cauză cu privire la celelalte fapte, anunță DIICOT.

Ordonanța a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București în vederea confirmării, urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

DIICOT a clasat, inițial, părți din dosarul „10 august”, între care și aceea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum...
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Un pescar din Norvegia a prins din greșeală un submarin american: „L-a târât trei kilometri”
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Adriana Bahmuțeanu, citată de DGASPC, după ce copiii ei au refuzat să părăsească vila lui...
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Românii care vor primi a doua pensie în luna decembrie 2024. Anunțul făcut de Casa...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de...
Alt copil lăsat să moară la spital! Scandalul din Sistemul de Sănătate ia amploare
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Test de cultură generală. Ce pățești dacă înghiți guma de mestecat?